Programma

09.00     Registratie en ontvangst
U ontvangt van ons een naambadge, een congrestas met schrijfmateriaal en congresmagazine. De koffie staat voor u klaar!

10.00     Opening en inleiding door de dagvoorzitter
The proof of the pudding is in the eating
Automatische processen in beeld

Wat niet weet deert wel

7 % van de bevolking en bijna 8% van de jongeren tussen 12 en 18 jaar rookt wiet of cannabis. Onder de kwetsbare groepen van de bevolking loopt dit op tot ruim 50% van de jongeren die dagelijks wiet roken.

32% drinkt gemiddeld meer dan zes glazen per dag alcohol. 30 % van de jongeren “doet aan”  bingedrinking.

15 % van de jongeren is te dik. Onder de kwetsbare groepen van de bevolking loopt dit op tot 19-45 %

1 op de vijf Nederlanders heeft wel eens angst problemen.

Behandeling kan bijvoorbeeld met cognitieve gedragstherapie. Dat vereist echter wel de nodige motivatie. Motivatie en verslaving zijn doorgaans helaas slechte partners. Inspelen op de minder cognitieve processen lijkt een succesvolle list. Wat niet weet deert namelijk wel. Selectieve aandacht voor lekkere dingen maar ook voor beangstigende dingen, zitten diep geworteld in ons brein. Gek genoeg kunnen we -sommige- van die automatische processen goed bereiken en beïnvloeden.  Hoe, waarom en met welk succes komt gedurende dit congres in verschillende varianten voor het voetlicht. Bij de kaasboer mag je altijd een plakje proeven. In de opening mag u een plakje “proeven” van de automatic approach.
Dr. Annematt Collot d’Escury, Ontwikkelingspsychologie, Universiteit van Amsterdam.


10.30     Behandeling van verslaving: Community Reinforcement Approach (CRA) 
CRA richt zich op het ontwikkelen van een nieuwe leefstijl die meer belonend en gezonder is dan middelengebruik. Er wordt geïntervenieerd op voor de cliënt belangrijke leefgebieden zoals familie, werk, woonomgeving, vrienden en (vrije)tijdsbesteding. De eerste veranderingen die in gang worden gezet hoeven niet direct iets met middelengebruik te maken te hebben. Doorslaggevend is het verwezenlijken van een belonende succes ervaring. Dit kan de motivatie vergroten bij het nemen van de volgende stap, binnen het complexe proces om duurzame gedragsveranderingen te realiseren die meer belonend zijn dan een vroegere leefstijl. Tijdens de presentatie zal het wetenschappelijk bewijs, de inhoud van de CRA methode, en verdere ontwikkelingen gericht op adolescenten en familieleden worden toegelicht.       
Prof.dr. Hendrik Roozen, bijzonder hoogleraar Verslaving, Universiteit van Tilburg/Tranzo.

11.00     Koffie- en theepauze

11.30     De cirkels van Van Dijk revisited
Sommige mensen hebben een onderwerp in hun vingers. Zo was dat met het verslavingsmodel van Van Dijk uit 1979: De cirkels van Van Dijk. Wanneer psychiater Els Noorlander een lezing gaf, legde ze vaak als eerste even het model op de overhead projector. Niet vergeten, mooi hè? zei de dan tegen de zaal. Hoewel het gemoderniseerd kan worden tot en met apps, heeft het zijn geldigheid niet verloren. De verslavingshulp heeft veranderingen ondergaan. Het model wordt nog steeds gebruikt in de psycho-educatie, maar het zou veel effectiever kunnen. Zeker ook bij gameverslaving een belangrijk onderwerp in de virtuele wereld is het zinvol om de cirkels van Van Dijk toe te passen. Het model kan de verschuiving van afkicken naar empowerment betekenen voor de verslaafde.
Dr. Martine Delfos was lector Virtuele Ontwikkeling van de Jeugd aan de TSE/HES en schreef onder andere het boek Let’s Game en In 80 dagen de virtuele wereld rond. Ook ondernam zij indertijd het uitschrijven van de Cirkels van Van Dijk met Els Noorlander. Het boek is nog niet gepubliceerd.
Dr. Martine Delfos, biopsychologe en onderzoeker, PICOWO.


 

12.00     Pillen? Praten? Trainen! Cognitieve trainingen bij verslaving 
Wanneer mensen psychische problemen hebben, zijn er tot nu toe twee categorieën van behandelingen: “pillen” of “praten”.  De centrale boodschap van Reinout Wiers is dat er meer is; een derde categorie van interventies, te weten cognitieve trainingen (“trainen”). Cognitieve trainingen grijpen direct in op cognitieve processen die een belangrijke rol blijken te spelen bij allerlei psychische problemen, van verslaving tot angst. In een aantal studies hebben we laten zien dat trainen mensen helpt bij het overwinnen van verslavingen, met effecten tot een jaar na de training. Reinout zijn boodschap is niet dat “trainen” andere behandelvormen overbodig zal maken, wel dat bij veel problemen varianten van gecomputeriseerde cognitieve training een bijdrage kunnen leveren aan herstel. Het is daarbij interessant om optimale combinaties te vinden van de drie ingrediënten (pillen, praten en trainen) voor verschillende problemen bij verschillende mensen. Praten kan voor motivatie zorgen om te trainen en wellicht kan het effect van training in met pillen versterkt worden. We zullen niet alleen verder onderzoek doen naar de effecten van cognitieve trainingen, we zullen we dit ook zelf gaan toepassen door studenten combinaties van praten en trainen aan te bieden.
Prof.dr. Reinout Wiers, hoogleraar ontwikkelingspsychopathologie, Faculteit der Maatschappij-  en Gedragswetenschappen Universiteit van Amsterdam.

12.30     Lunch
De lunch staat voor u opgediend. Ook bieden wij een informatiemarkt waar verschillende organisaties zich presenteren.

13.30     Eerste deelsessieronde
Tijdens dit congres bezoekt u in twee rondes een deelsessie. Op de pagina deelsessies treft u een overzicht en toelichtingvan de deelsessies.

14.45     Theepauze

15.15     Tweede deelsessieronde
Tijdens dit congres bezoekt u in twee rondes een deelsessie. Op de pagina deelsessies treft u een overzicht en toelichtingvan de deelsessies.

16.30     Afsluitende borrel